Stim cu totii ca este esential sa ne pastram calmul in cazul unei urgente si sa actionam imediat. Pentru a reusi asta, ajuta foarte mult sa avem deja un plan facut pentru orice urgenta. 

Este esential sa exersati periodic aceste tehnici impreuna cu cainele din dotare. La fel ca la exercitiile de evacuare in caz de incediu organizate de pompieri, care au rolul de a pregati si informa oamenii cu privire la ce au de facut in cazul unei alarme de acest gen, exersarea tehnicilor de prim ajutor pe cainele vostru sanatos, nu numai ca va vor ajuta sa va intre in reflex procedura, dar il obisnuieste si pe caine sa stea calm pentru a fi manipulat si verificat pe toate partile. 

Pentru inceput, din motive de siguranta, o sa incepem cu un scurt disclaimer, ca sa nu existe confuzii.

Disclaimer: Acest articol are rolul de a informa cu privire la cele mai comune practici și proceduri de prim ajutor pentru animale și este recomandat a se folosi doar ca material de referință. Nu este în nici un caz destinat să înlocuiască îngrijirea medicală profesională. Autorul nu își asumă nici o răspundere cu privire la informațiile, sugestiile, recomandările și tehnicile descrise în această prezentare. 

De ce ar trebui sa stii cum sa oferi primul ajutor si ce presupune acesta?  

Life happens. Asa e viata. Nu ne putem tine cainele intr-o bula protectoare tot timpul, si chiar daca facem tot posibilul sa prevenim incidentele, la un moment dat acestea tot se vor intampla.  Si, ce credeti? Se intampla fix in weekend sau seara, in afara orelor de functionare a cabinetului veterinar.

Cainii trebuie lasati sa fie caini pentru a avea o viata satisfacatoare, dar noi vom vrea sa fim acolo pentru ei tot timpul ca sa ii ajutam sa treaca cu bine peste momentele neplacute. Deci nu e cazul sa fim paranoici sau prea protectivi.

Asadar ca definitie pentru primul ajutor pot spune ca este prima linie de aparare si prima actiune pe care o intreprindem inainte de a ajunge la medicul veterinar.

As mai putea defini primul ajutor cu un exemplu din copilaria noastra. Cand eram mici si ne juleam un genunchi, parintii nostri ne curatau rana, o dezinfectau, o bandajau si ne dadeau un pupic. Apoi ne lasau sa copilarim in voie, verificand periodic daca rana se vindeca bine si ne spuneau sa nu ne rupem coaja ca sa se vindece mai repede fara sa lase cicatrici. Apoi pe masura ce cresteam, cadeam de pe bicicleta, sau din copacii pe care ii cataram si ne rupeam un picior sau o mana sau doar ne luxam o glezna. 

In acele momente, mama scotea o esarfa ca sa incropeasca o orteza/fasa temporara pentru a nu agrava fractura, luau o punga de mazare din congelator cu rolul de a ameliora durerea, iar apoi cel mai probabil, urmatorul pas era sa ne duca la medic pentru diagnostic si tratament adecvat.

Practic, in asta consta primul ajutor si la animale: oprirea sangerarii, ameliorarea durerii, prevenirea ranirii suplimentare, transportul la veterinar pentru tratament si supravegherea vindecarii.

La fel vom face si noi cu copiii nostri blanosi. Cateodata ii vom repara, bandaja si supraveghea vindecarea, iar alteori vom preveni ranirea suplimentara, le vom ameliora durerea, apoi ii vom transporta la veterinar.

9 din 10 caini vor suferi accidente in timpul vietii lor. eu sper sa fiti al 10-lea norocos si sa nu fie nevoie sa puneti in practica tehnicile de prim ajutor. Dar retineti ca primul ajutor oferit corect poate salva cu 25%  mai multe animale pana se ajunge la veterinar. 

Indiferent de specie, Exista 3 situatii critice pe care trebuie sa le cunoastem si toate se rezuma la portiunea aceasta a corpului: zona pieptului si anume inima si plamanii.

  1. In primul scenariu cainele nu se simte chiar ok, dar respira si are puls. Poate ati observat o balta de voma in coltul camerei sau are botul umflat in urma unei intepaturi de albina, poate ca s-a urcat cu labutele pe aragaz dupa ce ati luat oala de pe foc si acum are pernutele arse. In aceste exemple, cainele are puls si respiratie dar nu se simte tocmai bine. Acum este momentul in care putem oferi primul ajutor.
  2. In al doilea scenariu, evident mai critic, cainele nu respira, dar inima ii functioneaza si ii putem simti pulsul.  Asta se poate datora otravirii, inecului, electrocutarii, sufocarii cu un obiect blocat in esofag, etc. 

In acest caz este nevoie sa oferim respiratie gura la bot de urgenta ca sa ii pompam plamanii cu oxigen.

3. Si in alt treilea scenariu, nu doar ca nu mai respira, dar nici puls nu are.

Acum Trebuie sa incepem protocolul de CPR, sau mai corect, CPCR, adica Resuscitarea Cardio Pulmonara Cerebrala. 

Pentru ca ne dorim ca Pufi sa fie acelasi catel vesel si sanatos din toate punctele de vedere ca inaintea incidentului, este necesar sa ajutam sangele si oxigenul sa ajunga inclusiv la celulele creierului, nu doar la inima si plamani.

Repet, sper sa nu fiti nevoiti sa acordati primul ajutor cainelui vostru vreodata! Pentru ca norocul ti-l faci uneori singur..

Preventia este mama inteleptiunii, spune un proverb romanesc. In plus, e mult mai ieftina! 

Va recomand sa faceti tot posibilul sa preveniti accidentele previzibile. Riscurile asumate va pot costa extrem de scump si in plus, cainele va avea un disconfort imens.

Imi povestea recent o prietena despre catelul ei care a inghitit o soseta. La veterinar s-a reusit extragerea acesteia pe care orala cu un instrument special ca sa nu fie nevoie de interventie chirurgicala. 3200 lei a fost factura. 

Deci Dog proofuiti-va casa in permanenta sau macar restrictionati-i accesul doar in anumite zone ale casei care nu contin plante, papuci, sosete, etc

-Tineti-va cainele in lesa tot timpul! Am vazut prea multi caini loviti de masini si e extrem de trist. Cainii nesterilizati au tendinta sa evadeze sau sa dcape din lesa in cautarea unui partener. 80%din cainii loviti de masini sunt masculi ne castrati. Asa ca luati in considerare sa eliminati si acest risc.

Vaccinele previn o multime de boli prin care nu e nevoie sa-l supunem pe Pufi. Este cea mai buna metoda de preventie a bolilor care au vaccin.

Deparazitarea este esentiala, atat intern cat si extern, si trebuie facuta pe tot timpul anului, cu precadere in sezonul cald cea externa. Capusele sunt o problema serioasa la noi si anual mor mii de caini de babesioza. O boala complet prevenibila, cu o deparazitare periodica potrivita.

-Valabil in special pentru cainii seniori, mai predispusi la aparitia a tot felul de afectiuni tipice batranetii. E bine sa fie verificati periodic pentru a gasi eventuale tumori, care daca sunt maligne sa poate fi tratate in stadiul incipient al cancerului, existand astfel sanse mari de vindecare. Pot fi afectiuni pe care noi le trecem cu vederea crezand ca sunt normale, dar doctorul sa constate ceva mai grav. Nu asteptati sa se simta rau, mergeti macar o data pe an la vet.

-Si nu in ultimul rand, ofera-i o educatie adecvata cainelui tau, fie ca faci asta in cadrul unei scoli de dresaj, sau pur si simplu la tine acasa inspirat de tutoriale de pe youtube. Este esential sa poti avea incredere in cainele tau si el in tine. 

Pun mare accent pe educatie, pentru ca este realmente o metoda extrem de eficienta de prevenire a necazurilor.

Citisem povestea unui samoyed care a murit din pacate dupa cateva zile de suferinta, dupa ce a mancat de pe jos dintr-un parc, o masca chirurgicala aruncata pe jos. Firul metalic continut de masca ii perforase intestinele si medicii nu l-au putut ajuta la timp. 

Aceasta tragedie putea foarte fi foarte usor evitata daca acel caine era educat sa nu manance de pe jos.

Tot legat de preventie dar si de pregatirea voastra pentru acordarea primului ajutor este controlul cap-coada si verificarea semnelor vitale.

Trebuie sa stim ce este normal, specific pentru cainele nostru, pentru a fi capabili sa identificam ce nu este normal si ar putea fi o problema. 

Acesta este momentul vostru in care va dragaliti, exersati niste comenzi si il recompensati la final. 

Cainele nu ne poate spune sau arata cand nu se simte bine. Noi trebuie sa fim atenti la orice schimbare care apare pe corpul sau in comportamentul lui. De aceea recomand acest control sa fie saptamanal sau macar lunar.

In aceste momente il veti obisnui sa stea cuminte cand i se umbla in gura, in urechi, la gherute si chiar la poponet. Asta va fi de mare ajutor cand va incerca veterinarul sa ii scoata ceva blocat intre dinti, cand il trateaza pentru otita, cand ii ia temperatura sau cand groomerul ii va taia gherutele. In cadrul acestei examinari ii puteti spala zona oculara cu ser fiziologic daca are urdori, ii puteti peria dantura, verificati-i gingiile sa fie de un roz frumos, sa nu aiba tartru sau alte probleme dentare, ii puteti taia gherutele (ajuta daca stie comanda “salut”). Il puteti obisnui sa stea intins calm pe o parte pentru a i se lua temperatura si pulsul (comanda mort). 

Incercati sa ii pipaiti fiecare parte a corpului pentru a identifica eventuale formatiuni si oferiti-i un masaj bine meritat.

Zona inghinala si anala ar trebui sa fie curata si sa nu fie sensibila la atingere.

Inregistrati intr-un tabel pulsul lui obisnuit, numarul de respiratii pe minut, temperatura corporala etc. in felul acesta veti constata imediat cand ceva e in neregula daca se modifica acesti parametri

Semnele vitale:

Pulsul difera de la caine la caine in functie de varsta si talia lui. Acesta se masoara la artera femurala care se afla in zona inghinala. Nu folositi degetul mare, e posibil sa va simtiti propriul puls. Cunoasteti care este pulsul normal al cainelui vostru si notati-l intr-un tabel. 

-Regula la respiratie este urmatoarea: cu cat este mai mic si mai tanar cainele, cu atat va respira mai repede. Cu cat este mai mare si in varsta, respiratiile sunt mai lente. Cam la fel ca la puls.

Temperatura variaza intre 38 si 39 grade celsius. Aceasta se masoara in partea dorsala. Folositi va rog un lubrifiant 

CRT sau Timpul de Reumplere Capilara este un indicator al circulatiei sangelui in corp. Ridicati buza cainelui si apasati pe zona roz a gingiilor pana cand se albeste. Ridicati degetul si masurati timpul pana la revenirea culorii. Pentru cainii cu gingii inchise la culoare, crt-ul se poate verifica tragand de pleoapa de jos a cainelui. Daca zona e roz, atunci avem o circulatie optima. 

E important sa facem si aceasta verificare. Un timp lent de reumplere capilara poate indica o stare de soc a cainelui, adica pierderea unor cantitati mari de sange, a suferit o electrocutare sau o trauma severa a coloanei. 

Nivelul de hidratare se poate verifica prin piscarea blanitei pana formeaza o cuta. La eliberare, ar trebui sa se aseze la loc imediat. La cainii care au pielea foarte intinsa si nu puteti face acest exercitiu, verificati-le gingia. Daca e uscata sau lipicioasa, are nevoie de hidratare suplimentara. Incurajati-l sa bea apa sau picurati cu o pipeta niste apa in spatele limbii

Greutatea este inca un parametru care merita sa fie monitorizat. Cunoasterea greutatii cainelui tau e un factor important cand ii administrezi tratament medicamentos.

TRUSA DE PRIM AJUTOR

Instrumentele si obiectele de aici le vom folosi in general pentru verificarea semnelor vitale si in cazul in care intampinam primul din cele 3 scenarii critice de care am scris mai devreme. 

Adica avem o multime de consumabile pe care le vom folosi la oprirea sangerarilor: comprese sterile sau nu, fase elastice autoadezive  sau simple, leucoplast. Mie imi place sa le tin in pungi resigilabile ca sa se pastreze cat mai curate, pentu ca sunt folosite in cazul plagilor deschise.

Urmeaza apoi operatiunea de curatare si dezinfectare a ranii: cu ser fiziologic, tinctura de iod (Betadina), rivanol, pudra stiptica (baneocin), unguent cu antibiotic (Mibazon), etc

Pentru sangerari minore, e suficient sa indepartam blana din zona cu foarfecele, spalam si dezinfectam bine, apoi optional putem aplica un unguent si lasam rana nebandajata daca nu se linge. Daca ajunge sa se linga sau sa se scarpine in zona, mai bine o protejam cu o fasa, o hainuta sau guler.

La sangerarile masive prioritatea numarul unu este sa le oprim prin: presiune directa pe rana, elevarea zonei deasupra nivelului inimii. Daca acestea nu functioneaza, aplicati presiune pe artera principala care trece prin acea zona. 

     Cainii au 5 puncte principale de presiune: 2 la axila, 2 in zona inghinala la arterele femurale si 1 la artera codala, situata sub baza cozii. Deci exersati pe cainele vostru, care sta intr-o pozitie relaxata, nu neaparat ca in grafic, si cautati-i aceste puncte de presiune unde i se simte pulsul.

Multi nu se gandesc la asta, dar in trusa de prim ajutor e bine de avut si instrumente de strunire a cainelui. Oricat ar fi de bland Pufi, sunt sanse mari sa muste atunci cand are dureri si e speriat. Nu sunteti de ajutor daca si voi aveti nevoie de primul ajutor. Asa ca o botnita si o lesa e bine sa fie acolo. 

Tot din categoria util de avut in trusa sunt numerele de telefon ale vetrinarilor din zona si ale clinicilor/spitalelor deschise non stop. Nu o sa stam sa cautam atunci pe google maps care e cea mai apropiata.

E o idee buna sa avem si recompensele preferate a lui Pufi.

Sacosa aceasta din dreapta sus, a fost taiata pe laterale pentru a improviza un ham de spate sau fund in cazul in care cainele este inconstient si trebuie transportat. Daca suspectati traume la coloana, e bine sa improvizati o targa sau sa folositi un cearceaf/patura cu care sa fie transportat de doua persoane.

Eu am mai multe tipuri de pensete de scos capusele, in functie de cat sunt de mici sau mari si zona in care se afla implantate. 

Avem Foarfeci si Pense de diverse dimensiuni, precum si clesti pentru gheare in cazul in care se raneste la o gheruta sa o putem taia.

Pudra stiptica ajuta foarte mult in oprirea sangerarilor gherutelor. Noi folosim baneocin, dar puteti pune si faina sau amidon din cartofi daca nu aveti pudra.

In primul ajutor trebuie sa improvizati destul de mult. Orice functioneaza e bun!

In cazul in care suspectati ca Pufi a ingerat ceva otravitor, apa oxigenata, proaspata poate fi de ajutor in inducerea vomei. Cam 1ml /kg. Si o veti administra cu ajutorul unei seringi de mari dimensiuni presand usor cu presiune mica si constanta ca sa nu il inecam. 

Atentie! Daca a inghitit ceva coroziv (o baterie), hidrocarburi (combustibil) sau ceva ascutit. Mai bine nu induceti voma ca sa nu ii creati leziuni suplimentare si fugiti repede la veterinar. In schimb, daca a mancat ciocolata, o planta suspecta sau chiar antigel, procedati cu inducerea vomei apoi fuga la veterinar.

In cazul in care cainele este in soc sau s-a inecat, are o cadere de glicemie, a inghitit prea multa apa (hiponatremia) etc, este utila putina miere sau orice sirop natural frecat pe gingii. 

Starea de soc la caini este cauzata de pierderi masive de sange si fluide sau o circulatie proasta a sangelui catre tesuturi. Acesta se numeste soc hipervolemic. Mai exista si socul neurogenic care indica leziuni grave ale coloanei sau electrocutare. 

Ce aveti de facut ca sa ameliorati starea este sa elevati zona dorsala, sa acoperiti cainele cu o patura si fuga la veterinar. Elevarea nu ar trebui facuta in cazul in care suspectati leziuni la coloana.

Pentru arsuri noi avem un spray de la farmacia umana, dar mai intai identificati daca arsurile sunt de la caldura, sunt chimice sau electrice si de care grad sunt.

Gradul 1: pielea e roz, aici putem aplica un spray de arsuri sau aloe vera.

Gradul 2: apar basicute si pielea supureaza. 

Gradul 3: pielea e neagra sau alba. Cine a fost vreodata la taiatul porcului stie cum arata soricul.

Prioritatea aici este sa oprim gatirea tesuturilor. Indepartati chimicalele de pe blana, daca e arsura chimica, acoperiti arsurile de gradul 2 ca sa evitati contaminarea, opriti siguranta principala din casa, etc. 

Cateva medicamente care poti fi in trusa sunt cele anti diareice (noi folosim enteroguard cu succes), pastile antihistaminice in cazul unor reactii alergice (noi avem claritine) si niste antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii.

In rest mai avem comprese calde, cele reci stau in congelator. Acestea se pot folosi pentru dureri musculare sau de incheieturi, la mare daca a avut contact cu o meduza, ajuta sa se alterneze o compresa rece cu cea calda.

Mai avem manusi chirurgicale, termometrul electronic si o crema de galbenele pe post de lubrifiant, servetele imbibate cu alcool, un stetoscop si niste strip-uri pentru taieturi.

ALTE AFECTIUNI:

Balonarea: este o conditie serioasa care poate fi fatala in doar 30 de minute. Stomacul cainelui se mareste excesiv si se invarte in jurul celorlalte organe si intestine prevenind continutul stomacal sa iasa intr-o directie sau alta. Pe masura ce procesul digestiv continua, stomacul va presa vasele de sange scazand circulatia sanguina. Diafragma, care ajuta la respiratie, nu va mai avea loc sa se extinda si cainele va avea dificultati la respirat. 

Simptomele includ un abdomen largit, salivare excesiva, formarea de spume la gura, inabilitatea de a vomita sau bea apa, neliniste continua, respiratii scurte, sacadate si o stare generala de disconfort.

Cauzele balonarii sunt printre altele, mancatul unor cantitati mari de mancare in timp scurt, inainte sau imediat dupa efort fizic.

Ce putem face? Sa ne teleportam la veterinar. In acest caz nu se pune problema de a induce voma sau alte tratamente. 

Pentru prevenirea balonarii pe motive de hapaiala a boabelor, exista boluri labirint din care putem hrani lent fomistul.

Afectiunile termice: hipo si hipertermia, sau degeraturile si insolatia. 

Pufi nu ne poate spune cand nu-si mai simte labutele de la frig. Daca constatam ca pernutele lui devin mai tari si au o culoare mai inchisa, e cazul sa il ducem in casa. Inveliti-l intr-o patura groasa si serviti-i o supa calda. Puteti face circulatia sa ii revina in labute prin balanganirea lor, nu se recomanda masarea acestora.

Daca situatia e grava, mergeti la veterinar unde i se vor administra fluide calde subcutanate si vitamine. Folia termica din trusa de prim ajutor poate fi utila.

Cea mai intalnita cauza a hipertermiei la caini este lasarea acestora intr-o masina parcata. Cainii nu au abilitatea de a transpira pentru a-si regla temperatura corporala, asa ca nu il lasati pe Pufi in masina din parcarea supermarketului. Doar 10 minute ii pot fi fatale.

Pe langa statul in masina, un caine poate suferi de hipertermie daca sta intr-un loc fara umbra si apa, daca are calti in blanita care ii blocheaza ventilarea pielii, daca face efort fizic intr-o zi caniculara, etc. 

Un caine super incalzit poate dezvolta probleme cardiace, poate suferi leziuni cerebrale si rinichii ii pot ceda. Un risc crescut au cainii branhocefalici si cei mai in varsta.

Remediile sunt ducerea cainelui intr-un loc racoros, in interior sau pe iarba la umbra, intr-o prima faza. Il puteti acoperi cu prosoape umede si reci. Sau il puteti pune in cada udand cu dusul pernutele labutelor, zona intima si axilele. Nu scufundati cainele in apa rece in acest stadiu ca sa nu sufere un soc termic. Administrati-i lichide, dar nu il fortati sa bea si nu-l lasati sa hapaie brusc apa ca sa evitati intoxicarea cu apa. Cel mai bine este sa il duceti la veterinar pentru a-i administra fluide intravenos, odata ce isi mai revine.

In cazuri extreme, pregatiti-va sa administrati respiratie gura la bot si CPR.

Sufocarea sau asfixierea. Cainii se ineaca cu boabe, recompense, jucarii, sosete, prosoape chiar si practic orice le incape (sau aproape le incape) in gura.

In aceste cazuri, e esential sa actionam imediat, inainte sa-si piarda cunostiinta. De ce isi pierde cunostiinta? Pentru ca obiectul blocat in esofag ii poate bloca si traheea, privandu-l de oxigen.

Pasii pe care ii vom parcurge sunt:

  • Sa il lasati un moment sa incerce sa tuseasca singur obiectul afara 
  • Daca nu reuseste, uitati-va atent in gura lui ca sa vedeti daca aveti de ce sa apucati obiectul. Daca intindeti mana orbeste in gatul lui, s-ar putea sa il impingeti mai adanc sau sa ii creati leziuni pe laringe daca este un obiect ascutit. Si E posibil chiar sa fiti muscat!
  • Daca nici asta nu functioneaza incercati: …… metoda heimlich pentru catei

Asezati-va in spatele lui. Plasati pumnul pe diafragma sa, putin mai jos de ultimele coaste pe centrul abdomenului. Cainele ar trebui sa aiba capul mai jos decat stomacul.

Presati abdomenul in sus, prin compresii ferme si rapide, similar cu manevra heimlich a oamenilor. Repetati de 5 ori.

Daca nici asta nu functioneaza va trebui sa recurgeti la compresii toracice

In aceste compresii va trebui sa presati zona plamanilor pentru a expulza aerul din ei cu forta. La cainii de mici dimensiuni, va puteti aseza podul palmelor in lateralul pieptului in zona coastelor (metoda taco) , apoi presati cu fermitate intr-o maniera rapida.

Cainii mai mari trebuie asezati pe o parte, apasand in zona pulmonara cu coatele blocate.

Nu uitati sa indreptati gatul cainelui pentru a usura eliminarea blocajului.

Dupa doua compresii dati-i un moment sa tuseasca si verificati din nou in interiorul gurii daca puteti ajunge la obiectul blocat. De cele mai multe ori cainii ajung sa tuseasca afara obiectul pacatos.

In cazul in care nu aveti succes nici asa, este cazul sa incepeti respiratia gura la bot pentru ca e foarte probabil ca acel obiect sa ii obstructioneze caile respiratorii impiedicandu-l sa respire, iar asta va duce la pierderea constiintei. 

In cazul extrem in care cainele nu mai respira si isi pierde pulsul sau acesta este foarte slab, administrati de urgenta CPCR!

CPCR-ul este de fapt o combinatie de compresii toracice imbinate cu respiratii gura la bot si verificarea existentei pulsului intre sesiuni.

Respiratia gura la bot se face invers fata de cea gura la gura pentru oameni unde se inchide nasul si se sufla pe gura. In cazul cainilor, le vom sigila buzele ca sa prevenim aerul sa iasa pe acolo, ei avand o linie a zambetului mult mai larga decat a noastra, apoi suflam aer in nari.

Asadar CPCR-ul presupune:

30 de compresii toracice, urmate de 2 respiratii gura la bot. Verificati sa existe o ridicare si coborare a pieptului, ceea ce dovedeste faptul ca intradevar e eficienta respiratia.

  • verificati pulsul. Daca acesta exista, continuati cu respiratia de 10 ori sau timp de 30 de secunde pana ajungeti la veterinar.
  • Daca pulsul este inexistent, repetati cele 30 de compresii urmate de 2 respiratii in drum spre veterinar

In felul acesta, il mentineti intr-o stare cat de cat viabila asumandu-va voi rolul de pompa pentru inima si plamani tinandu-l in viata pana la sosirea la veterinar

De retinut raportul de compresii fata de respiratii este de 30 la 2. Exceptie fac nounascutii unde raportul este de 1 la 1.

CPCR-ul, sau Resuscitarea Cardio Pulmonara si Cerebrala se axeaza pe imbibarea tesuturilor cu sange si oxigen, inclusiv a celulelor creierului.

Exista doua metode de compresii ale pieptului in functie de ce ne dorim sa obtinem: Acestea difera doar prin punctul specific in care ne punem mainile:

Metoda pompa cardiaca, este potrivita pentru cainii de mici dimensiuni sau cei mari cu pieptul ascutit. O folosim pentru situatiile in care i s-a oprit inima si circulatia, deci nu mai are puls. 

Cu cainele pe o parte, indoiti piciorul din fata si punctati locul in care acesta atinge pieptul. Acolo presam pentru a resuscita inima.

Nu uitati sa eliberati presiunea inainte sa apasati din nou ca sa dati voie camerelor cardiace sa se reumple cu sange dupa ce il presati afara. 

Compresia pieptului, ca sa fie eficace, ar trebui sa fie facuta cam de o treime pana la o jumatate din latimea pieptului. Cainii sunt destul de flexibili si daca din exces de zel le rupeti o coasta sau doua se recupereaza ulterior, dar important este sa il tineti in viata pana la veterinar.

Metoda pompa toracica este mai potrivita pentru cainii mai grasuti sau pentru cei cu pieptul mai patratos.

In aceasta metoda vom cauta punctul cel mai inalt al pieptului unde ne vom pozitiona mainile si vom incepe apasarea, compresand la maxim tot pieptul, nu doar zona inimii pentru a impinge sangele afara din aorta spre tesuturi.

Tempo-ul pe care ar trebui sa il avem este de 100 bmp pana la max 120 bmp. Nu mai rapid, ca sa dam voie inimii sa se reumple. Apasti si eliberati.

RECAPITULARE